2009 m. birželio 1 d., pirmadienis

Energetikos muziejus - muziejus su netikėtumais

Savaitgalį buvo aplankytas Energetikos muziejus. Įėjus į muziejų iškart pasitinka didžiuliai įrenginiai, per tris aukštus. Daugybė vamzdžių ir kitokio velnio. Pasirodo, tai išlikę elektrinės įrenginiai: garo katilai, turbinos, generatoriai ir dar daug visko. Atrodo įspūdingai, kai stovi šalia prie tokio didžiulio įrenginio. Pirmame aukšte taip pat dar yra ir nedidelė senų automobilių ekspozicija.
Kita visai smagi ekspozicija - Kruonio HE ir Ignalinos AE maketai. Galima realiu laiku matyti kai kuriuos duomenis apie Ignalinos AE. Kitame ekrane galima pasižiūrėti dokumentinę medžiagą apie Kruonio HE statybą. Žinojote, kad dieną iš viršutinio baseino tekantis vanduo suka turbinas ir gamina elektros energiją, o naktį turbinos virsta kėlimo siurbliais ir pumpuoja vandenį iš Kauno marių i baseiną. Buvo iškasta ir išvežta apie 16 milijonų kubinių metrų grunto! Įspūdingi skaičiai ir nudirbti darbai.

Paskutiniuose aukštuose užtrukome ilgiausiai. Tai drąsiai galima vadinti vaikų kambariais! Daugybė visokių įrenginių leidžiančių susipažinti su fizika ar tiesiog smagiai praleisti laiką. Pvz.: įrenginys, kuriame sukasi virvutė ir išviršaus yra apšvietimas. Su viena rankenėle reguliuojamas virvutės sukimosi greitis, su kita lempučių mirksėjimas. Tikslas - sureguliuoti viską taip, jog virvutė atrodytu nejudanti. Beveik pavyko :) Galima pasimatuoti, kiek elektros energijos generuojame liesdami skirtingus metalus. Galima groti judant arba bandyti oro srove išlaikyti kamuoliuką ore. Čia tik keli iš daugelio išbandyti prietaisai. Prie visų prietaisų yra aprašymai ką daryti, kas turi vykti ir t.t.

Bilieto kaina suaugusiam 10lt ir tai tikrai nedaug. Įspūdžių buvo daug! Rekomenduočiau bent pora valandų skirti muziejui ir neskubant apžiūrėti. Manau pakartosiu apsilankymą atsivesdamas dar draugų.
http://www.emuziejus.lt/


1 komentaras: