2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Pinigų muziejus

Pagaliau atsirado laiko aplankyti pinigų muziejų. Sakau „pagaliau“, nes jis nedirba savaitgaliais. Tai dar vienas reprezentacinis įstaigos muziejus (kaip ir muitinės), kuris dirba nuo 8val iki 16val, o pamatyti yra ką. Taigi, pinigų muziejus.

Įsikūręs lengvai randamoje vietoje, Totorių gatvės ir Gedimino prospekto sankirtoje. Įėjus vidun iškarto nustebina interjeras. Prabangus, šiek tiek tviskantis ir tikrai kitoks, nei daugelyje muziejų. Muziejus per du aukštus. Leidžiamės į apačią, nes ten yra rūbinė ir spintelės daiktams. Skirtingai nuo Nacionalinio muziejaus, čia šilta ir striukių nereikia. Apatiniame aukšte pateikiama pinigų istorija ir sidabro dirbinių paroda. Daugybė eksponatų, todėl laikas bėga nejučia. Lipant į viršų ant sienos matome bankininkystės istoriją ir patenkame į šiuolaikinių pinigų ekspozicijas. Įvairių pasaulio šalių pinigai, proginės monetos, lietuviški pinigai nuo senų senovės iki lietuviškų eurų (pavyzdžiai, kaip atrodytų lietuviški eurai. Pasirodo, eurai kiekvienoje šalyje skiriasi.). Taip pat galime pamatyti pinigus, kurie taip ir nebuvo išleisti (pvz.: 1000 Lt kupiūra, popierinių litų eskizai, kurie buvo siūlomi ir t.t.), plokštelės, kuriomis atspaudžiami pinigai.

Ypač jauniesiems lankytojams, muziejus turėtų patikti savo modernumu, interaktyvumu ir mažmožių gausa. Apatiniame aukšte stovi svarstyklės. Pasisvėrę galime atsispausdinti čekį, kuriame parašyta, kiek mes kainuotume, jei būtume auksiniai, sidabriniai ir platininiai. Pinigininė išraiška pateikiama trimis valiutomis. Tuo metu prie svarstyklių priėjo guvus vyresnio amžiaus žmogus ir sako: „Pažiūrėkime, kiek įkainotas Lietuvos pensininkas“. Toliau randame po stiklu padėtus vario, sidabro ir aukso luitus. Prie jų pritvirtintos rankenos. Galime kiek vieną pakilnoti ir palyginti svorius. Šalia yra kaladė su kažkokiu įrenginiu. Pasirodo, įkišę aliumininę plokštelę ir pasukę ratą, atsispaudžiame simbolinį skatiką. Antrame aukšte galime pasiimti susmulkintų pinigų (kaip tikram lietuviui šiek tiek spaudžia širdį matant pilną skrynią smulkintų pinigų). Antrame aukšte neįmanoma nepamatyti didžiulio ekrano su stalu/komoda ar kaip tai pavadinti. Esmė tokia. Ta komoda turi daugybę stalčiukų. Ant jų surašytos valstybės ir pinigai, kuriuos muziejui pavyko gauti. Atsidarom stalčių su Latvijos latais. Jame sudėti pinigų pavyzdžiai, o ekrane atsiranda informacija apie Latviją. Pirmiausia geografinė padėtis, tada bendra informacija apie šalį (plotas, gyventojų skaičius, BVP, oficialios pinigų atsargos ir t.t.) bei pinigų pavyzdžiai. Taip stalčius po stalčiaus galime susipažinti su valstybėmis. Beabejos ne visų šalių pinigų pavyzdžius jie turi. Tai ko nėra gyvai, galime pamatyti ekrane. Tereikia liečiamame ekrane išsirinkti šalį ir gauname informaciją. Šioje vietoje išties daug laiko praleidau. Nenustebkite, jei sučirkš netoli esantis telefonas. Atsiliepkite. Paklausysite, ką pasakys Lietuvos banko vadovas. Tęsiant interaktyvių dalykų apžvalgą, reikia paminėti terminalus su kameromis. Jei teisingai atliksite užduotis (testai, dėlionės ir t.t.), pasisukite šonu, jus nufotografuos ir netrukus išspausdins sertifikatą su Jūsų atvaizdu, kaip piniguose. Visai žaviai atrodo monetų paroda, su slankiojančia ekspozicija ir didinamuoju stiklu. Pats lankytojas poros mygtukų pagalba gali nusistatyti didinamojo stiklo poziciją (kad būtų jo akių lygyje) ir kitais pora mygtukų aukštyn arba žemyn stumti monetas. Žvelgiant iš lankytojo pusės tai labai patogu ir įdomu. Šalia randame stačius stalčius, kuriuose pinigai išskirstyti pagal laikotarpius. Pasižiūrime koks laikotarpis, traukiame stalčių ir apžiūrime iš abiejų pusių. Taip pat yra keli terminalai, kuriuose pateikiama video medžiaga.

Tiesą sakant, nieko panašaus nesitikėjau. Žinojau, jog į muziejaus atnaujinimą investuota gaudybė pinigų ir kad jis šiuolaikiškas. Labai smagu, kad be gausybės interaktyvumo yra ir gausybė eksponatų. Mano galva, keliaujant į šį muziejų, reiktų nusiteikti 2,5-3,5 valandų ramiam ir kruopščiam tyrinėjimui. Informacijos labai daug ir per trumpą laiką sunku viską suvirškinti ir apžiūrėti. Taip pat geriausia būtų eiti vienam arba mažu būreliu. Tada nelieka blaškymosi ir gali daugiau laiko skirti tam, kas tau tikrai įdomu.

P.s. Muziejus nemokamas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą